Składniki: 6 porcji filetów z pstrąga (po około 20 dkg każda) oliwa Glazura: 2 szklanki jeżyn leśnych lub jeżyn amerykańskich 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru mielone chili do smaku sok z jednej cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz mielony do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki glazury zmiksować, przecedzić. W małym rondlu podgrzewać aż…
Kategoria: Grill
Kurczak z grilla
Kurczak z grilla na sposób azjatycki
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak podzielony na ćwiartki Marynata: 2 szklanki jogurtu 1 łyżka świeżo utartego imbiru 1 łyżka rozgniecionego czosnku 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka kurkumy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ulubionych przypraw ziołowych szczypta szafranu – opcjonalnie sól do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować lub wymieszać. Podzielonego na ćwiartki…
Kurczak z grilla
Udka z grilla pikantne i pachnące
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Grillowane ziemniaki
Ziemniaczki z grilla rozmarynem pachnące
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 dokładnie wyszczotkowanych młodych ziemniaków 5 łyżek oliwy 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu 2 łyżeczki mielonego czosnku sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Czyste ziemniaki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Tak przygotowane ziemniaki lekko schłodzić, jeśli są duże przekroić na połowę lub 4 części. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie w miseczce.…
Grill
Aromatyczny udziec jagnięcy z grilla
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy kilka listków świeżej mięty 1 utarta na tarce cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku 10 dkg masła musztarda w proszku, pieprz czarny do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony udziec jagnięcy pociąć wraz z kością w plastry o grubości około 2 cm. W rondlu rozgrzać lekko masło, dodać pieprz, musztardę, czosnek, cebulę…