Składniki: • kaszka kuskus 20 dkg • sos sojowy 1 łyżka • bambus zapałki 1/2 słoika • mieszanka chińska 1/2 opakowania • imbir świeży 1 łyżka • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kaszkę zalewamy bulionem. Mieszankę smażymy na patelni, dodajemy bambus i imbir. Podlewamy lekko sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy ją…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Krem pomarańczowy z orzechami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 200 g twarożku 2 pomarańcze 1 mandarynka sok i starta skórka z cytryny 3 łyżki miodu łyżeczka posiekanych orzechów pistacjowych łyżeczka pestek pinii łyżeczka orzeszków laskowych 2 łyżki płatków migdałowych 4 listki melisy Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć po czym 1 obrać ze skórki, wycisnąć sok a skórkę drobno posiekać i wymieszać razem z miodem,…
Dodatki
Kołduny Leszka
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg bardzo tłuste, możliwe do dostania mięso wołowe ( z kością, antrykot, szponder), po obraniu z kości, ścięgien i błon 0.5 kg mięsa wołowego (polędwica, ligawa, udziec) 1 średnia cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz ciasto na pierogi Sposób przyrządzenia: Wspaniałe litewskie kołduny wykonywane są z wołowiny, baraniny z dodatkiem…
Dodatki
Aromatyczna kapusta Anny
by Ania R • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg poszatkowanej białej kapusty 3 łyżki dobrego masła 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka maku sok z cytryny do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wrzątkiem, doprowadzić di\o wrzenie, odcedzić. Odcedzoną kapustę ponownie zalać wodą, posolić, gotować powoli aż zmięknie, odcedzić. W rondlu rozpuścić masło, dodać kapustę, skórkę cytrynową, mak,…
Dodatki
Ogórki z czosnkiem
by Dominika B • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg zielonych ogórków ¼ łyżeczki glutaminianu sodu (wzmacnia smak) 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, jędrne ogórki umyć, osuszyć. Każdy przekroić wzdłuż na połowę, połówki na plastry. Tak przygotowane ogórki posolić i na 30 minut umieścić na sicie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę podgrzać, dodać cukier…