Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Pan pomidor pod pierzynką

Składniki: 5 dużych pomidorów 250 g tłustego twarożku śmietankowego 2 łyżki stołowe śmietanki kremówki 3 ząbki czosnku Szczypior Sól Pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory myjemy i każdego z nich przekrawamy w poprzek na 4 równe plastry. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Rozgnieciony czosnek dodajemy do twarożku, solimy i dokładnie mieszamy. Do masy twarożkowej dodajemy 2 łyżki stołowe…

Paszteciki do czerwonego barszczyku

Składniki na ciasto: 60 dag mąki 2/3 kostki margaryny 2 jajka(1całe+1żółtko)białko na posmarowanie pasztecików 3 dag drożdży 2/3 szklanki gęstej śmietany olej do smarowania blachy Sposób przyrządzenia: Farsz:1/2kg grzybów leśnych, ugotować, przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.30dkg kiszonej kapusty ugotować, pokroić drobno i dodać do  grzybów,przyprawy9pieprz,sól,majeranek,Vegeta)troszkę żółtego sera, przesmażona drobno w kostkę pokrojona cebula, troszkę…

Młode, opiekane ziemniaczki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 100 ml oleju sól, pieprz, tymianek, czerwona słodka papryka Sposób przyrządzenia: Ziemniaczki obieramy, większe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego ziemniaczki. Smażymy je aż nabiorą złotego koloru. co kilka minut należy je przemieszczać aby sie nie przypaliły. W międzyczasie posypujemy solą i pieprzem. Na końcu…

Młode buraczki ćwikłowe na sposób koreański

Składniki: 40 dkg młodych buraczków 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego kilka kropli octu balsamicznego szczyptę mielonej kolendry 3 łyżki oleju 2 łyżki ziaren sezamu Sposób przyrządzenia: Buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słomkę, dodać ocet, wymieszać, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu podgrzać olej, dodać cebulę i…

Groszek ptysiowy

 Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 dag masła lub margaryny
  • 6 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Zagotować wodę z tłuszczem, do wrzątku wsypać mąkę, zaparzyć, rozbić grudki. Po zestawieniu naczynia z ciastem z ognia lekko przestudzić, dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić. można ciasto włożyć do szprycy z gładką tulejką, wyciskać kulki ciasta na blachę oprószoną mąką. Można również ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować cienkie wałeczki, pokroić je na kawałki 1 cm i przenieść na blachę. Piec w mocno nagrzanym piekarniku.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter