Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Ziemniaki faszerowane warzywami

Składniki: 20 dag. ziemniaków 8 dag. marchewki 3 dag. pietruszki 3 dag. selera ser żółty 5 dag. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól pieprz inne przyprawy do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, wydrążyć łyżeczką, ściąć dolny wierzchołek. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warzywa rozdrobnić. Drobno…

Surówka z marchewki

Składniki: 50 dag. marchewki pół cytryny łyżeczka miodu 4 łyżki smażonych borówek 2 łyżki orzeszków ziemnych sól Sposób przyrządzenia: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Sok z cytryny wymieszać z miodem i łyżką wody. Przygotowanym sosem polać marchewkę i wymieszać. Przyprawić do smaku solą. Orzeszki obrać z łupinek, podsmażyć na suchej patelni.…

Kluski ziemniaczane

Składniki: 50 dag. ziemniaków 15 dag. białego sera 20 dag. świeżych liści szpinaku 1 żółtko 1 jajko 10 dag. mąki 2 łyżki parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić , obrać ze skórki i przepuścić przez praskę razem z białym serem. Z liści szpinaku odciąć ogonki, a liście posiekać. Do masy ziemniaczano-serowej…

Ziemniaki po hiszpańsku

Składniki: 2 główki czosnku 4 łyżki mąki szklanka mleka 1,5 kg ziemniaków Sposób przyrządzenia: Obrane z łusek i przepłukane ząbki czosnku dusić z tłuszczem pod przykryciem, aż będą miękkie. Dusić mąkę wymieszaną w zimnym mleku. Zagotować ciągle mieszając, aż następnie zmiksować na gładki sos. Ziemniaki ugotować, przetrzeć i dokładnie wymieszać z sosem czosnkowym. Przepis nadesłany…

Brokuły z fasolką szparagową w sosie

Składniki: 15 dkg różyczek brokuły 15 dkg fasolki szparagowej 3 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ szklanki bulionu warzywnego oliwa Sposób przyrządzenia: Brokuły i fasolkę umyć. Pokroić na części. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodac fasolkę, gotować 5 minut, dodać brokuły i gotować kolejne 3 minuty, dolać…