Składniki:
- 50 dkg młodych ziemniaków równej wielkości
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 40 dkg małych cebulek 4 łyżki masła 1 łyżka cukru ½ kostki rosołowej sól, pieprz sok z cytryny – alternatywnie Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać w rondlu wrzątkiem, dodać sól do smaku, gotować 5 minut, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulki i pozostałe składniki, smażyć ostrożnie mieszając Az cebulka będzie dostatecznie miękka. Cebulki…
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ szklanki mleka 2 łyżki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki zalać wrzątkiem, przyprawić solą, gotować aż będą miękkie. Odlać wodę, dodać gorące mleko i masło, na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie ziemniaki wymieszać i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść w specjalnej prasce.…
Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 10 dkg brązowego cukru lub miodu 5 dkg masła 2 szklanki ciemnego piwa kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę przesiekać, ewentualnie wypłukać. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż kapusta będzie miękka. Znakomicie smakuje jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki: 1,5 dkg migdałów Sposób przyrządzenia: Jeśli chcemy mieć białe masło należy schłodzone migdały obrać z brązowej skórki blanszując je wrzątkiem przed wyprażeniem. Migdały wysypać na czystą blach ę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C, prażyć migdały prze 15 minut kilkakrotnie je mieszając. Tak przygotowane migdały miksujemy na gładką masę. Znakomity dodatek…