Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem

 

Składniki:

  • 50 dkg młodych ziemniaków równej wielkości
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, wysuszyć. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, na niej rozłożyć ziemniaki, polać rozpuszczonym masłem, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 1290 stopni C co kilka minut mieszając je drewnianą łyżką. Czas pieczenia zalezny jest od odmiany ziemniaków. Tak przyrządzone ziemniaki podane z sadzonym jajkiem i zakwaszaną młodą kapustką to prawdziwy rarytas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *