Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- sok z cytryny – opcjonalnie
Galuszki:
- 1 jajka
- 2/3 szklanki wody
- mąka pszenna
- sól
Sposób przyrządzenia:
Kapustę posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu zalać wodą kapustę i marchewkę, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 – 3 minuty, odlać wodę. Do kapusty dodać masło, wstępnie przyprawić, podlać wodą, dusić powoli. Gdy kapusta będzie miękka dodać koperek i skorygować smak przyprawami. Miękką kapustę możemy zakwasić sokiem cytrynowym i zagęścić białą zasmażką. Trzymać w cieple. W międzyczasie przyrządzić kluseczki galuszki. Wodę zmiksować z jajkiem i solą. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodawać mąkę do momentu aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z solą. Używając łyżeczki do herbaty nabierać ciasta i przekładać je do wrzątku, gotować powoli aż kluseczki wypłyną. Odcedzić. Podawać z kapustą polane masłem lub śmietaną.