Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki
- 2/3 kostki margaryny
- 2 jajka(1całe+1żółtko)białko na posmarowanie pasztecików
- 3 dag drożdży
- 2/3 szklanki gęstej śmietany
- olej do smarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Farsz:1/2kg grzybów leśnych, ugotować, przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.30dkg kiszonej kapusty ugotować, pokroić drobno i dodać do grzybów,przyprawy9pieprz,sól,majeranek,Vegeta)troszkę żółtego sera, przesmażona drobno w kostkę pokrojona cebula, troszkę słodkiej śmietany, to wszystko razem wymieszać.
Zagnieść dobrze ciasto, rozwałkować wykrawać jak na pierogi, nadziewać farszem i zlepiać, układać na blasze, posmarować paszteciki białkiem. Piec około 30 minut na złoty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl przez Małgorzatę Andrzejewską.