Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Domowe przyprawy, Garam masala

Składniki: 1 laska cynamonu 1 gałka muszkatołowa 1,5 łyżki kardamonu 1,5 łyżki kminku 1,5 łyżki ziaren pieprzu ½ łyżki goździków Sposób przyrządzenia: Gałkę muszkatołową i cynamon rozkruszyć na mniejsze kawałki. Grubą, czystą i suchą patelnie podgrzać, dodać wszystkie składniki przyprawy, podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki zemleć w młynku. Przechowywać w czystym, szczelnie…

Smalczyk z pestkami dyni i słonecznika

Składniki: słonina, podgardle, boczek ( w tych samych ilościach) majeranek pestki dyni słonecznik czosnek Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą wytopić na rozgrzanej patelni, po czym wrzucić rozgnieciony czosnek oraz posiekane pestki i majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z razowym chlebem. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M

Ziemniaki nacinane

Składniki: • ziemniaki równej wielkości 1-2 na osobę • masło 2 łyżki • olej roślinny 2 łyżki • czosnek granulowany 1-2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki musimy dobrze wyszorować i nacinamy od góry. Najlepiej połóżcie ziemniaki i zobaczcie jak będzie "stał" i następnie połóżcie go na drewnianą łyżkę i nacinajcie od góry do momentu gdzie jest…

Puree ziemniaczane

Składniki: • ziemniaki 50-80 dkg • śmietanka słodka 75 ml • masło z lodówki 5 dkg • gałka muszkatołowa do smaku • sól do smaku • pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu gdy będą prawie ugotowane. Gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy ciepłą śmietankę, masło, sól, pieprz…

Krem cukiniowy

Składniki:
• cukinia 2 sztuki
• marchew 2 sztuki
• pietruszka korzeń 1 sztuka
• por 1/2 całego
• seler 1/2 bulwy
• kostka bulionowa 1 sztuka


Sposób przyrządzenia:
Wszystko kroimy i gotujemy ok. 15 minutek z kostka rosołową warzywną w 1 litrze wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Studzimy i miksujemy.