Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Zapiekane, nadziewane śliwy

Składniki:50 dkg dużych śliw2 łyżki pestek dyni1 łyżka pestek słonecznika1,5 łyżki orzechów nerkowca, ziemnych itp3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia:Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Każdą ze śliw przeciąć nożem wzdłuż na dwie połowy, usunąć pestkę, łyżeczką dodatkowo pogłębić wgłębienie. Ziarna posiekać, wymieszać z miodem. Tak przygotowanym farszem napełniać wgłębienia w połówkach śliw. Zapiec przed podaniem przez 25…

Wspomnienie letniego poranka

To niezwykle proste danie może być letnią wariacją na temat twarożku na śniadanie albo wykwintnym deserem. Tak czy siak to czysta poezja smaku. Maliny przypomną nam pachnący las, złocisty miód- letnie promienie słońca.

Składniki na dwie głodne osoby lub cztery desery:
25 dag bardzo świeżego
nie odciśniętego twarogu maślankowego albo śmietankowego
50 dag mrożonych malin, jako że to tylko wspomnienie lata, latem oczywiście najlepsze będą leśne własnoręcznie zbierane maliny
200 ml świeżej śmietanki kremowej 30 proc (nie UTH tylko z buteleczki)
2 łyżki płynnego miodu pszczelego

Sposób przyrządzenia:
Rozłożyć ser na talerzyki albo do pucharków, posypać malinami, polać śmietanką i miodem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Renata Rybicka

Galaretka w mlecznej kołderce

Składniki3 różne galaretki (czerwona zielona żółta) 2 litry mleka 1 cukier waniliowy½ szklanki cukru50g żelatyny Sposób przyrządzenia:Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu odstawić do zastygnięcia.Mleko zagotować (odlewając wcześniej około szklanki mleka), wsypać cukier, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w chłodnym mleku, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny odstawić do przestygnięcia.Do zastygającego mleka łyżeczką…

Andruty kakaowe

Składniki:1 szklanka cukru1 szklanka mleka0,5 kostki margaryny1 łyżka kakaocukier waniliowyopakowanie wafli tortowych Sposób przyrządzenia:Mleko z cukrem gotować tak długo aż zacznie gęstnieć wtedy dodać margarynę, kakao i cukier waniliowy, wystudzić. Smarować andruty i przyklejać jeden na drugi. Całość zawinąć w papier, obciążyć (np garnkiem  z wodą) i zaczekać do następnego dnia aby się skleiły. Przepis…