Składniki
3 różne galaretki (czerwona zielona żółta)
2 litry mleka
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru
50g żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu odstawić do zastygnięcia.
Mleko zagotować (odlewając wcześniej około szklanki mleka), wsypać cukier, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w chłodnym mleku, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny odstawić do przestygnięcia.
Do zastygającego mleka łyżeczką nakładać niewielkie kleksy stężałej galaretki w różnych kolorach. Wymieszać i wylać do okrągłej formy. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Polecam: szybki, smaczny i tani deser.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita