Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Truskawki po maltańsku

Składniki:3 pomarańcze70 dag. truskawek5 dag. cukrukieliszek likieru pomarańczowegocukier waniliowy3 gałązki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze przekroić na pół, wykrawać miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ z jednej pomarańczy pokroić w kostkę , z reszty wycisnąć sok. Do soku dodać likier, cukry i wymieszać. Truskawki pokroić i polać sokiem z likierem. Dodać miąższ i udekorować miętą. Podawać schłodzone.Przepis nadesłany…

Krem truskawkowy

Składniki:2 szklanki śmietany kremówki4 żółtka20 dag. cukru30 dag. truskawek3 łyżeczki żelatyny Sposób przyrządzenia::Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody i mieszać , aż się rozpuści. Kremówkę schłodzić i ubić na puch. Żółtka utrzeć z cukrem do białości , a następnie wymieszać ze schłodzoną żelatyną. Truskawki obrać, przetrzeć przez sitko i połączyć z żółtkami i żelatyną. Do…

Kolorowy deser z galaretek

Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa

Sorbet z soku pomarańczowego

Ponieważ nie każdemu chce się wyciskać sok z pomarańczy dam przepis na sorbet pomarańczowy z soku. Składniki: sok pomarańczowy(najlepiej Cappy) świeże listki mięty(można zastąpić miętowym olejkiem spożywczym lub miętą w proszku) Sposób przyrządzenia: Sok pomarańczowy zmiksować z listkami mięty, jak ktoś używa olejku lub mięty w proszku wystarczy wymieszać. Wsadzić do zamrażarki, po godzinie wymieszać…

Pucharek dla łasuchów

Składniki:50 dag. truskawek10 dag. czarnych jagódkubek jogurtu3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietanytorebka cukru waniliowego8 łyżek cukru4 łyżki ajerkoniaku Sposób przyrządzenia:Owoce przebrać i opłukać. Jogurt i śmietanę wlać do jednego naczynia , dodać 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotować 4 pucharki deserowe. Do każdego wlać po łyżce ajerkoniaku. Na…