Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Maliny na deser

Składniki:• 50 dag malin• ¾ szkl. słodkiego białego wina• 4 łyżki bitej śmietany• 4 liski melisy Sposób wykonania:Oczyszczone maliny rozłożyć w pucharkach.Następnie każdą porcję zlać do ¾ wysokości winem.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz listkami melisy. Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosia

Deser z karmelowym kremem

Składniki:• 2 szkl. mleka• 3 jajka• 3 żółtka• 7 dag cukru• 1 laska wanilii• szczypta soli• masła Karmel:• 5 dag cukru• 1 łyżeczka soku z cytryny• 1 łyżka wody Sposób wykonania:Jajka zmiksować razem z żółtkami, cukrem oraz solą po czym dodać wanilię i nie przerywając mieszania dolewać stopniowo mleko.Następnie do rondelka wlać 1 łyżkę wody,…

Koktajl na upalne dni

Był kolejny gorący dzień. Postanowiłam coś zmiksować. Przyjechała do mnie kuzynka i stwierdziłyśmy jedno: musi też zimne i kwaskowate. W lodowce było prawie pusto. Były tylko jogurty naturalne, dwie limonki i nic poza tym. No to sie urządziłyśmy stwierdziłyśmy patrząc załamane w puste półki. W głowie zaświtała mi jedna myśl: przecież na ogrodzie są jeszcze…

Jabłko po kasztelańsku

Składniki:6 dorodnych jabłek½ szklanki cukru1 szklanka wody1 cytrynacukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić wzdłużnie na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, ,dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać jabłka i gotować do 10 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Syrop zredukować, dodać sok…