Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Mus truskawkowy z ciasteczkami amaretto

Mus truskawkowy, bita śmietana i ciasteczka amaretto. Trzy proste składniki a efektem jest niebiański deser.

Składniki:
• truskawki 60 dkg
• śmietana kremówka 36% 200 ml
• ciasteczka włoskie amaretto kilka sztuk

Sposób przyrządzenia:
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru.Truskawki miksujemy na purre z 2 łyżkami cukru. W szklanym pucharku na dno kruszymy po jednym ciasteczku amaretto, na to dajemy po łyżce bitej śmietany. Następnie po dwie łyżki puree truskawkowego. Układamy warstwy jeszcze raz. Robimy kleksa z bitej śmietany. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy pokruszonym ciasteczkiem amaretto oraz plasterkiem truskawki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Miętowe orzeżwienie

Latem gdy mamy świeżą miętę przygotowanie orzeżwiającego napoju jest bardzo proste. Ten jest o niebo lepszy niż te wszystkie sklepowe soki. Mój synek bardzo lubi miętę i z ochotą pije ją także w wersji z jabłkiem.

Składniki:
• listki świeżej mięty 1 garść
• sok z jabłek bez cukru 1 litr

Sposób przyrządzenia:
W dużym szklanym dzbanku zaparzamy miętę – tak aby było jej około 1 litra. Studzimy i dolewamy sok jabłkowy. Mieszamy.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Kompot z kawałkami melona

Składniki: 1 ½ kg melona 10 łyżek cukru pudru łyżka rumu skórka starta z ½ cytryny Sposób wykonania:Obranego melona pokroić w kostkę, którą posypać cukrem oraz skórką z cytryny.Następnie podgrzewać na malutkim ogniu aż melon stanie się przezroczysty, wówczas go wyjąć a sos odparować i połączyć z rumem.Koski melona rozłożyć do pucharków i zalać je…

Czekoladowa piana

Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 3 żółtka 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru skórka starta z ¼ pomarańczy 1 szkl. bitej śmietany kilka wiśni kandyzowanych Sposób wykonania:Połamaną czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej po czym utrzeć z żółtkami, wówczas dodać cukier puder oraz skórkę z cytryny.Całość dokładnie wymieszać…

Zielone marscapone z kiwi i kaktusem

Gdy został mi serek mascarpone po tiramisu musiałam go jakoś wykorzystać – i tak oto powstał ten deser.

Składniki:
• owoce kiwi 2 sztuki
• galaretka o smkau kaktusa 1 sztuka
• śmietana kremówka 36 % 200 ml
• serek marscapone 25 dkg

Sposób przyrządzenia:
Galaretkę przygotowujemy wg. Przepisu na opakowaniu. Studzimy. Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek i ubijamy na gładką masę. Odkładamy około 5 łyżek masy serowej i wlewamy do niej 5 łyżek galaretki. Łączymy dokładnie. Galaretkę gdy stężeje to kroimy na kawałeczki.Owoce kroimy w kostkę.
Układamy w szklaneczkach :
-łyżkę masy serowej
-łyżkę masy wymieszanej z galaretką (tak aby wykorzystać wszystko na jedną warstwę na trzy desery)
-2 łyżki galaretki
-łyżkę masy serowej
-pokrojone kiwi (wszystkie rozkładamy na desery)
-łyżkę masy serowej
-na górę nakładamy galaretkę i robimy kleksy z masy serowej
-w każdy wkładamy kawałek galaretki i dekorujemy plasterkiem kiwi
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa