Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Krem rabarbarowy

To przepis Nigelli Lawson – jest pyszny kwaśny rabarbar lekko osłodzony i bita śmietana 🙂

Składniki:
• rabarbar już obrany 1 kg
• cukier 30 dkg
• śmietana kremówka 36% pół litra

Sposób przyrządzenia:
Rabarbar pokroić, najpierw obrać ze skórki na 3-4 cm kawałki i upiec w piekarniku z cukrem. Przestudzony przetrzeć przez sitko a sok osobno trzymać w naczyniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok i rabarbar. Delikatnie mieszamy wszystko razem i nakładamy do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Kulki czekoladowe z płatkami

Zrobiłam te kulki razem z synkiem dla mojej teściowej – to był prezent na Dzień Babci. Powiem tylko tyle – były łzy wzruszenia.

Składniki:
• batoniki mars lub snikers 4 sztuki
• masło 50 g
• płatki kukurydziane 2,5 szklanki

Sposób przyrządzenia:
Batoniki rozpuścić podgrzewając z masłem -trzeba być cierpliwym. Dodać płatki i wymieszać. Masę układać w papierowych foremkach i do lodówki na 2 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Blok Czekoladowy

Składniki:
1 kostka margaryny
0,5szklanki cukru
0,5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki stołowe kakao(gorzkie)
1 opakowanie mleka w proszku
2 garści Chrupkiego Mussli
(I jak kto woli – Orzechy, rodzynki, lub inne owoce)

Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym palniku , dodajemy cukier i wodę . Następnie ostudzić i stopniowo dosypywać mleko w proszku całość ciągle mieszając mixerem. Masa będzie robiła sie bardzo gęsta .Kiedy już wsypiesz całe mleko w proszku ,dodajemy mussli (Albo wg gustu inne owoce czy ciastka) Formę do ciasta 35cm/12cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy i wstaw do lodówki na 5 godzin. Blok jest bardzo pyszny … Łasuchy będą bardzo zadowoleni z tych słodkości … pozdrawiam Jacek.
W razie pytań proszę pisać ma maila – [email protected]
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Jacka Walczewskiego

Owocowy deser w śmietanowym sosie

Składniki: 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego ½ szkl. gęstej śmietany 1 łyżka miodu 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej 1 brzoskwinia 1 mango 1 banan 2 łyżki mleka kokosowego sok cytrynowy szczypta cynamonu do dekoracji egotyczne owoce listki melisy wiórki kokosowe Sposób wykonania:Mango i brzoskwinie obrać po czym pokroić na małe cząstki, które skropić sokiem z cytryny…