Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Koktajl malinowy z liomonką

Składniki: 60 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 30 ml nektaru brzoskwiniowego 25 ml grenadyny garść świeżych malin kilka plasterków limonki 30 ml schłodzonego naparu z zielonej herbaty pokruszony grysik lodowy skórka pomarańczowa listki melisy Sposób wykonania:Sok pomarańczowy wymieszać z połową grenadyny, zieloną herbatą oraz nektarem brzoskwiniowym.Następnie maliny zmiksować i wymieszać z lodem.Do szklanek wlać resztę…

Koktajl z bananów i sharon

Sharon – warto je jeść bo są bardzo smaczne i nie doceniane u nas.  Persymona, kaki, sharon, jabłko orientu, hurma wschodnia to wszytko nazwy tego samego owocu zawierającego dużo karotenu, wapnia oraz wit. A i C.

Składniki:
• banan 2 sztuki
• sharon 1 owoc
• jogurt naturalny danone 500 ml
• mleko 2% 250 ml
• golden syrup lub miód 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Owoce obrać i wrzucamy do blendera.  Wlewamy jogurt i mleko, dodajemy golden syrup, miksujemy. Nalewamy do szklanek i lekko schładzamy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Procentowy arbuz :)

To bardzo zdradziecki owoc – jak to napisała moja koleżanka trzeba uważać na jego ukrytą moc.

Składniki:
• cały bardzo dojrzały owoc
• wódka 200-250 ml

Sposób przyrządzenia:
Najpierw ustawiamy arbuza tak aby był stabilny-chodzi o to aby się nie turlał tylko stał w miejscu. W arbuzie wycinamy małym nożykiem dziurę o średnicy takiej jaka ma butelka (otwór butelki) i głębokości około 4 cm.
Wtykamy w ten otwór butelkę odwróconą z wódka (ilość zależna od mocy jaką chcemy osiągnąć) i czekamy aż cała się przeleje do arbuza. Następnie zatykamy wyciętym korkiem i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem kroimy w kawałki i … Na zdrowie 🙂
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Winogrona w karmelowej posypce

Składniki: 50 dag winogron 5 łyżek cukru 5 dag obranych migdałów 15 dag ciemnych winogron 3 łyżki mięty 1 laska wanilii 1 szkl. śmietany kremówki 1-2 łyżeczki nalewki malinowej lub rumu Sposób wykonania:4 łyżki cukru skarmelizować w 5 łyżkach wody, wówczas dodać obrane migdały, wymieszać i powstałą masę rozsmarować na pergaminie, odstawić do ostygnięcia,W międzyczasie…

Koktajl jagodowy

Latem byliśmy w górach i nazbieraliśmy z mężem i synkiem tyle jagód, że i na muffinki starczyło i na konfiturę i na koktajl. Ależ był pyszny

Składniki:
• mleko i jogurt naturalny po 500 ml
• esencja waniliowa 1 łyżka
• jagody kubek 250 ml

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem wrzucamy do miksera i miksujemy. Możecie koktajl lekko dosłodzić.  Przelewamy do szklanki, dobrze schładzamy i posypujemy paroma owocami jagód po wierzchu.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa.