Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Jabłka z nadzieniem z fig i migdałów

Składniki: 6 jabłek ½ szkl. miodu 1 łyżka masła ½ szkl. posiekanych fig ½ szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania:Miód utrzeć razem z masłem po czym dolewać stopniowo 1/3 szkl. wody.Następnie z jabłek ściąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.Powstałe otwory napełnić figami wymieszanymi z migdałami.Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym i polać je miodowym sosem.Wstawić do piekarnika…

Czekoladowa słodycz

Składniki:

 

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag serka homogenizowanego
  • 6 łyżek gotowanego kremu czekoladowego
  • 15 dag lekko ubitej śmietanki 30%
  • 2 łyżki brany
  • 2 białka
  • kilka kropi soku z cytryny
  • kakao
  • czekoladowe sera
  • wisienki koktajlowe

 

Bananowa chwileczka zapomnienia

Składniki: 4 banany 2 łyżki masła 2 kieliszki wiśniówki 3 dag miodu ½ tabliczki czekolady gwiazdki anyżku Sposób wykonania:Obrane banany przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić w ukośne kawałki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i polać je miodem.Wstawić do piernika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 10 min.W trackie pieczenia często…

Zapiekane gruszki w czekoladowe polewie

Składniki: 2 gruszki 1 szkl. wody 150 ml lodów waniliowych 1 łyżka cukru laska wanilii 5 dag gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 3 dag prażonych łuskanych migdałów Sposób wykonania:Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne.Następnie w dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i wanilii, wówczas dodać do niej gruszki i trzymać na ogniu do miękkości.W…

Koktajl na upalne dni Zosi

Składniki:• 4 łyżki soku z różowych grejpfrutów• 2 łyżki likieru czassis• 2 łyżki płynnego miodu• woda mineralna• kostki lodu• 4 cząstki grejpfruta Sposób wykonania:200 ml wody mineralnej dobrze schłodzić, wówczas dodać do niej miód oraz sok z grejpfrutów.Całość dokładnie wymieszać.Następnie likier przelać do 2 szklaneczek, wrzucić jeszcze kilka kostek lodu i uzupełnić szklankę miodowo-grejpfrutową mieszanką.Przed…