Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowa piana

Składniki:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • skórka starta z ¼ pomarańczy
  • 1 szkl. bitej śmietany
  • kilka wiśni kandyzowanych

    Sposób wykonania:
    Połamaną czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej po czym utrzeć z żółtkami, wówczas dodać cukier puder oraz skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i dodawać stopniowo białka ubite nas sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać piane do pucharków i schłodzić w lodówce.
    Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną oraz kandyzowanymi wisienkami.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Michała M

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *