Składniki:• ¼ szkl. śmietanki• ¼ szkl. śmietany• 2 jajka• 3 łyżki masła• 40 g drożdży• 2 szkl. mąki• masło do smażenia• 1 szkl. śmietany • cukier Sposób wykonania:Śmietankę ze śmietaną wymieszać ze sobą po czym dodać jajka, drożdże oraz 1 ½ szkl. mąki.Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie dodać…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ciasteczka Sabiny
by Sabina Ciszewska • • 0 Comments
Składniki: 6 żółtek 3 białka 1 1/3 szkl. cukru ½ szkl. słodkich migdałów 15 gorzkich migdałów ¼ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki zmielonych goździków 300 g mąki krupczatki Sposób wykonania:Żółtka razem z białkami utrzeć do białości, wówczas dodać cynamon, goździki, kardamon oraz zmielone migdały. Całość mieszać wsypując stopniowo mąkę.Dokładnie zagnieść wszystkie składniki i…
Ciastka
Cukrowe pierniki
by Paulina Filipek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg zmielonego cukru 1 ¼ szkl. wody skórka starta z 1 cytryny ½ łyżeczki zmielonego kardamonu ½ łyżeczki cynamonu 600 g mąki krupczatki Sposób wykonania:Wodę zagotować z dodatkiem cukru, gdy powstanie syrop dodać do niego startą skórkę z cytryny i nadal gotować do zgestnienia.Następnie cytrynowy syrop zdjąć do ostygnięcia, wówczas dodać cynamon i…
Ciastka
Ciastka nadziewane konfiturami
by Kaja Kołodziejska • • 0 Comments
Składniki: 12 łyżek masła ½ szkl. cukru 2 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. konfitur Sposób wykonania:Masło utrzeć do białości wówczas wbić jajka i dodać mąkę oraz cukier.Całość dokładnie zagnieść.Ciasto przełożyć do połowy foremek, nałożyć konfitury i przykryć daszkiem zrobionym z ciasta.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
Ciastka
Lany chrust
by Brygida Bogucka • • 0 Comments
Składniki: 6 żółtek 3-4 łyżeczki cukru sól 1/3 szkl. mąki 600 g tłuszczu Sposób wykonania:Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości, wówczas dodać szczyptę soli oraz trochę mąki( ciasto powinno być rzadkie).Całość dokładnie wymieszać.Następnie ciasto lać przez lejek na rozgrzany tłuszcz.Smażyć aż się zarumienią, wówczas je odcedzić i posypać cukrem pudrem.