Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka Sabiny

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • ½ szkl. słodkich migdałów
  • 15 gorzkich migdałów
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • 300 g mąki krupczatki

    Sposób wykonania:
    Żółtka razem z białkami utrzeć do białości, wówczas dodać cynamon, goździki, kardamon oraz zmielone migdały. Całość mieszać wsypując stopniowo mąkę.
    Dokładnie zagnieść wszystkie składniki i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić z niego ciasteczka.
    Ułożyć je na blasze wysmarowanej masłem
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *