Składniki: 1/8 szkl. wody 3 łyżki masła 2 żółtka ¼ szkl. cukru 1 ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki skórki cytrynowej 1 ½ szkl. mąki masło Sposób wykonania:Masło utrzeć po czym wlać do niego wodę, dodać żółtka, cynamon, cukier, skórkę z cytryny oraz kardamon.Całość dokładnie zagnieść.Powstałe ciasto rozwałkować i szklanka wyciąć z niego…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Marcepany z migdałami
by Alina Rojek • • 0 Comments
Składniki: 400 g słodkich migdałów 2 szkl. cukru 5- 6 kropel olejku rumowego ½ szkl. wody Sposób wykonania:Migdały utłuc po czym dodać do nich olej oraz ½ szkl. wody i przełożyć do rondelka.Wsypać jeszcze cukier i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż masa zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i uformować z niej wałek.Oprószyć …
Ciastka
Wafle drożdżowe
by Alicja Cygan • • 0 Comments
Składniki: 2 ¾ szkl. rozpuszczonego masła 6 jajek 40 g drożdży 2 szkl. mąki 1 ½ szkl. ciepłego mleka 4-5 łyżek cukru olejek brzoskwiniowy Sposób wykonania:Mleko wymieszać z drożdżami oraz mąką po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W między czasie masło utrzeć do białości a żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać je…
Ciastka
Ciastka na śmietanie z miodem
by Kamil Maliszewski • • 0 Comments
Ciastka
Pierniczki z miodem i migdałami
by Marcin Kubik • • 0 Comments
Składniki: 12 jajek 1 szkl. cukru 2 1/5 szkl. miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 50 g posiekanej cykaty 100 g posiekanych migdałów 700 g mąki Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać miód i całość energicznie ubijać aby miód zbielał.Następnie dodać cykatę, przyprawy, migdały oraz mąkę.Całość wymieszać i na…