Składniki: 400 g słodkich migdałów 100 g gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 6 g mielonych goździków Sposób wykonania:Sparzone migdały posiekać, dodać cukier oraz goździki.Całość utłuc na kleistą masę.Przełożyć ciasto do foremek i wstawić piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, wysuszyć.Przed podaniem polukrować.
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ciastka pełne przypraw
by Beata Rogal • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 300g masła 2 jajka łyżeczka zmielonych przypraw: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon 5-10 zmielonych migdałów Sposób wykonania:Do mąki wbić jajka, dodać cukier, masło, migdały oraz przyprawy.Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka.Ułożyć na blasze,…
Ciastka
Ciasteczka-kuleczki
by Kamila Nawrot • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. cukru 8 jajek ½ łyżeczki kardamonu ¾ szkl. mąki Sposób wykonania:Do maki wbić jajka oraz dodać kardamon po czym całość dokładnie wyrobić.Ciasto nie powinno być zbyć gęste.Z ciasta formować małe kuleczki, które układać na blasze.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 5-7 minut.
Ciastka
Miodowe ciastka
by Dorota Witczak • • 0 Comments
Składniki: 2 1/5 szkl. miodu 4 1/2 szkl. mąki 8 jajek 10 gorzkich migdałów posiekana skórka z 1 cytryny Sposób wykonania:Miód doprowadzić do wrzenia po czym zestawić go z ognia aby ostygł, wówczas dokładnie go utrzeć.Następnie dodać mąkę, posiekaną skórkę z cytryny, roztarte żółtka oraz zmielone migdały.Całość delikatnie wymieszać a na koniec dodać jeszcze białka…
Ciastka
Ciastka na szybko
by Anna Dobosz • • 0 Comments
Składniki: 5 białek 1 1/3 szkl. zmielonego cukru 1 1/3 szkl. mąki 100 g cykaty z arbuza Sposób wykonania:Białko ubić z dodatkiem cukru. Następnie dodać mąkę oraz cykatę.Zagnieść dokładnie ciasto po czym je rozwałkować.Z ciasta uformować małe pierniczki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut.