Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 50 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka rumu cynamon Sposób wykonania: Ciast francuskie rozmrozić. W między czasie 2 łyżki cukru utrzeć z rumem. Następnie resztę cukru utrzeć z masłem po czym posmarować nim ciasto. Rozsypach na cieście jeszcze rodzynki i oprószamy go cynamonem. Ciasto…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Babeczki jagodowe Mari
by Maria Kulińska • • 0 Comments
Ciastka
Ciasteczka z makaroników
by Renata Twardowska • • 0 Comments
Składniki: 2 ¾ szkl. mąki 5 jajek ¼ łyżeczki soli 500 g miodu 500 g rozpuszczonego masła łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać sól. Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i pokroić tak jak się kroi makaron domowy. Niteczki wrzucać…
Ciastka
Ciasteczka z rodzynkami i migdałami
by Marzena Bielawska • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. miękkiego masła ½ szkl. cukru 3 jajka 2 szkl. mąki ¾ szkl. zmielonych migdałów ½ szkl. rodzynek ½ szkl. śmietany łyżka cukru Sposób wykonania:Jajka z dodatkiem cukru utrzeć po czym dodać masło utarte do białości.Wsypać rodzynki, migdały, mąkę oraz dodać śmietanę.Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na blasze.Wierzch posmarować roztrzepanym…
Ciastka
Ciasteczka z powidłami
by Kinga Nowaczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 3 jajka 3 łyżki śmietany łyżka wina 1 szkl. powideł tłuszcz do smażenia sól Sposób wykonania:Masło posiekać z mąką po czym dodać jajko, 1 ½żółtka, śmietanę, wino, cukier oraz sól.Całość dokładnie zagnieść po czym rozwałkować.Następnie wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie wyciąć…