Składniki: 2 okrągłe wafle 3 białka ½ szkl. musu owocowego ¾ szkl. miodu Sposób wykonania; Mus owocowy doprowadzić do wrzenia wówczas dodać cukier i cały czas mieszając rozpuścić go na małym ogniu. Następnie dodać miód i trzymać jeszcze na ogniu około 2 minut. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ja do musu. Ubijać całość…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Placek z wafli z orzechami
by Aneta Figiel • • 0 Comments
Składniki: opakowanie okrągłych wafli 100 g zmielonych orzechów włoskich ¾ szkl. cukru pudru 3 białka 3 drobno pokruszone biszkopty skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Białka utrzeć razem z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawać biszkopty, orzechy oraz łyżeczkę startą ze skórki cytrynowej. Powstałą masą posmarować wafle i układać je jedne na drugim. Wierz także…
Ciasta czekoladowe
Wafel z orzechami i czekoladą
by Iza Rzepecka • • 0 Comments
Składniki: kwadratowy wafel 1 szkl. cukru ½ szkl. mleka 1 łyżka masła 1 łyżka maki 30 g sypkiej czekolady 100 g orzechów włoskich 2 łyżki owoców z konfitur Sposób wykonania; Na rozgrzanym maśle przesmażyć masło na złoty kolor. Następnie mleko gotować z dodatkiem cukru do momentu aż całość zacznie ciemnieć, wówczas dodać zasmażkę oraz czekoladę.…
Ciasta czekoladowe
Czekoladowiec z herbatnikami
by Elwira Bogdańska • • 0 Comments
Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/3 kostki masła 200 g herbatników 4 łyżki rumu 200 g bakalii; rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa Sposób wykonania: Mleko zagotować po czym rozpuścić w nim masło oraz czekoladę. Gdy na powierzchni pawią się pęcherzyki dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie. Całość dokładnie…
Biszkopty
Biszkopt z orzechową masą
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: gotowy bałt biszkoptowy 1 ½ szkl. cukru ¾ szkl. mleka kieliszek rumu 250 g orzechów laskowych Sposób wykonania: Cukier roztopić w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować wlać mleko i mieszać aż karmel się rozpuści. Gdy całość zgęstnieje wlać rum i wrzucić grubo posiekane orzechy. Trzymać jeszcze 2 minuty na ogniu po…