Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 kg kwaśnych jabłek 250 g cukru Sok z cytryny 100 g migdałów 100 g smażonej skórki pomarańczowej kolorowa posypka Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w kosteczkę, którą posypać cukrem i smażyć na małym ogniu , aż powstanie jednolita masa. Wówczas dodać do jabłek sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Wymieszać…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Ciasto waflowe z chałwą
by Danuta Kozakiewicz • • 0 Comments
Składniki: opakowanie dowolnych wafli 250 g chałwy czekoladowej 2 żółtka 250 g masła 100 g cukru ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilka łyżek wody ½ łyżki masła Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę, Następnie zmiksować masło i dodać go do żółtek. Całość miksować dodając pokruszona chałwę. Powstałym nadzieniem posmarować wafle, które układać…
Ciasta
Ciasto waflowe z daktylami
by Dagmara Ferenc • • 0 Comments
Składniki: opakowanie wafli 500 g cukru pudru sok z 4 cytryn 2 łyżki posiekanej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g daktyli 100 g mielonych migdałów kieliszek rumu polewa lukrowa Sposób wykonania: Cukier oraz sok z cytryny utrzeć na lukier, wówczas dodać skórkę pomarańczową i cytrynową oraz zmielone migdały i posiekane daktyle. Całość wymieszać i…
Ciasta
Kokosowe ciasto z rodzynkami
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: kostka masła 200 g cukru 4 jajka 100 g wiórków koksowych 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g rodzynków łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej masło tarta bułka cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem cukru, wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka oraz dodawać obie…
Ciasta
Placek kukurydziany z rumem
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 70 g mąki pszennej 100 g masła 200 g cukru 5 jajek 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy 4 łyżki rumu masło bułka tarta cukier puder Sposób wykonania; Masło z dodatkiem cukru zmiksować. Gdy powstanie pulchna masa dodać…