Składniki: 250 g mąki 4 żółtka 160 g masła 100 g cukru masło 100 dżemu z moreli 200 g cukru 150 g mielonych orzechów włoskich 1/3 tabliczki czekolady 50 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem, w trakcie dodać masło oraz mąkę. Powstałe ciasto rozłożyć rozsmarować na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na cieście…
Kategoria: Ciasta
Babki
Babka kukurydziana z jabłkami
by Bogumiła Lachowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. kaszy kukurydzianej 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. cukru 4 jajka 2 szkl. mleka 4 kwaśne jabłka łyżka koniaku masło tarta bułka cukier puder cukier waniliowy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierani dodawać mąkę wymieszaną z kaszą a potem wlać małym strumieniem mleko. Na koniec dodać…
Makowiec
Makowy piegusek
by Karina Potocka • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. mąki kostka masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. białek 1 szkl. maku łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy tłuszcz bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…
Ciasta
Miodownik ze śliwkami
by Sylwia Plichta • • 0 Comments
Składniki: 150 g masła 200 g miodu 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 ½ szkl. mąki masło 500 g śliwek 3 łyżki miodu 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanych orzechów 1/3 łyżeczki aromatu rumowego Sposób wykonania: Masło oraz miód zmiksować ze sobą po czym dodać jajka oraz…