Składniki: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. gęstej śmietany ½ szkl. rodzynków 1/3 szkl. oleju 3-4 łyżki płynnego miodu jajko ¼ szkl. cukru trzcinowego 1/3 łyżki aromatu waniliowego szczypta soli masło Sposób wykonania: Otręby zalać śmietaną i odstawić na 5 minut po czym…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Ciasto z orzechową masą
by Arkadiusz Janczak • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ½ szkl. cukru szczypta soli masło 150 g posiekanych orzechów włoskich 150 g masła ¾ szkl. cukru 3-5 łyżek mleka 3 łyżek rodzynek Sposób wykonania: Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru i szczypty soli po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę…
Ciasta
Bezowy torcik malinowy
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 3 gotowe blaty bezowe gotowa polewa czekoladowa 2 szkl. bitej śmietany 650 g malin 80 g cukru pudru 5 kieliszków wódki wiśniówki 50 g wiórków koksowych Sposób wykonania: Polewę czekoladową stopić po czym posmarować nią oba płaty bezowe. Następnie około 500g malin wymieszać z wiśniówkę po czym rozgnieść je widelcem. Śmietanę ubić na sztywno…
Ciasta
Torcik z bezików orzechowy
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 20 g gotowych bezików 200 g masła ¾ szkl. cukru pudru 4 żółtka 1 szkl. bitej śmietany 150 g orzechów włoskich kieliszek koniaku Sposób wykonania: Masło razem z cukrem i żółtkami zmiksować po czym dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać i dodać ubitą na sztywną pianę śmietanę, delikatnie połączyć. W trackie wmieszać do smaku kieliszek…
Ciasta
Ciasto z ajerkoniakiem
by Kamil Ławniczak • • 0 Comments
Składniki: gotowy blat z ciasta ptysiowego 3 żółtka jajko 1 ½ szkl. mleka 2/3 szkl cukru pudru ½ laski wanilii kieliszek ajerkoniaku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Sposób wykonania: Jajko z dodatkiem cukru zmiksować po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem laski wanilii po czym dodawać…