Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. otrąb owsianych
- 1 szkl. gęstej śmietany
- ½ szkl. rodzynków
- 1/3 szkl. oleju
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- jajko
- ¼ szkl. cukru trzcinowego
- 1/3 łyżki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- masło
Sposób wykonania:
- Otręby zalać śmietaną i odstawić na 5 minut po czym dodać miód, olej, cukier oraz jajko.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie mąkę wymieszać ż sodą oczyszczona, proszkiem do pieczenia, solą oraz rodzynkami po czym dodać całość do otrębów.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku aromatem.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.