Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z orzechową masą

Składniki:

  • ¾ szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • szczypta soli
  • masło
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • ¾ szkl. cukru
  • 3-5 łyżek mleka
  • 3 łyżek rodzynek

Sposób wykonania:

  1.  
    Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru i szczypty soli po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Następnie na rozgrzane masło wrzucić orzechy oraz cukier, dodać jeszcze kilka łyżek mleka i całość trzymać na małym ogniu cały czas mieszając.
    Gorącą masę wylać na ciasto po upieczeniu.
    Wierzch posypać jeszcze rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *