Składniki:
- ¾ szkl. mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ½ szkl. cukru
- szczypta soli
- masło
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g masła
- ¾ szkl. cukru
- 3-5 łyżek mleka
- 3 łyżek rodzynek
Sposób wykonania:
-
Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru i szczypty soli po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Następnie na rozgrzane masło wrzucić orzechy oraz cukier, dodać jeszcze kilka łyżek mleka i całość trzymać na małym ogniu cały czas mieszając.
Gorącą masę wylać na ciasto po upieczeniu.
Wierzch posypać jeszcze rodzynkami.