Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odrywane ciasteczka

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • ½ kostki masła
  • czubata łyżka smalcu
  • ¼ szkl. cukru pudru
  • łyżka octu
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • masło
  • białko
  • cukier kryształ

    Sposób wykonania:
    Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą po czym dodać masło pokrojone na kawałki oaz smalec.
    Całość dokładnie wymieszać aż powstaną drobne zacierki, wówczas wbić żółtka i dodać ocet.
    Szybko wymieszać palcami po czym odrywać po kawałeczku i delikatnie je rozpłaszczać palcami.
    Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *