Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z ajerkoniakiem

Składniki:

  • gotowy blat z ciasta ptysiowego
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • ½ laski wanilii
  • kieliszek ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Jajko z dodatkiem cukru zmiksować po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
    Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z  dodatkiem laski wanilii po czym dodawać małym strumieniem masę jajeczną.
    Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje, wówczas zdjąć masę z ognia i dodać kawałki masła oraz żółtka.
    Całość ponownie zmiksować aż masa przestygnie.
    Masę rozsmarować na blacie, udekorować wiśniami oraz bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *