Składniki: 2 gotowe blaty ptysiowe 1 szkl. bitej śmietany 150 g wiórków koksowych 1 szkl. mleczka kokosowego łyżka żelatyny ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kieliszek koniaku Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie mleczko kokosowe zagrzać razem z wiórkami kokosowymi i rozpuścić w nim żelatynę, wówczas przełożyć do masy żółtkowej. Cały czas…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Torcik waflowy Michała
by Michał Puchała • • 0 Comments
Składniki: opakowanie wafli 200 g masła 1 szkl. cukru ½ szkl. mleka 3 szkl. płatków owsianych 3 łyżki kakao aromat waniliowy gotowa pomada marcepanowa ozdoby z czekolady Sposób wykonania: Płatki podrumienić na suche patelni . Następnie połowę cukru skropić wodą i ugotować niego syrop cały czas mieszając trzymać knedelek na małym ogniu. W między czasie…
Ciasta
Nugat z orzechami Oli
by Ola Piech • • 0 Comments
Ciasta
Rolada bez pieczenia
by Marlena Romańska • • 0 Comments
Składniki: 140 g zmielonych orzechów włoskich 250 g cukru pudru białko 1/3 tabliczki czekolady Sposób wykonania: Mielone orzechy wymieszać razem z białkami oraz cukrem pudrem. Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich wymieszać ze startą czekoladą. Obie masy rozwałkować na prostokąty, które ułożyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Odstawić najlepiej…
Ciasta
Lekkie ciasto
by Marzena Kępka • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. cukru kostka masła 4 pojemniki twarożków homogenizowanych 4 jajka 2 galaretki cytrynowe cukier waniliowy 100 rodzynków 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Masło z dodatkiem cukru utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku a potem dodawać twarożek. Następnie galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i…