Składniki:
- 2 duże kwadratowe wafle
- 2 szkl. cukru
- 200 g płynnego miodu
- ¾ szkl. białek
- łyżeczka soku z cytryny
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g orzechów pistacjowych
- 150 g orzechów laskowych
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
posób wykonania:
Miód zagotować z dodatkiem cukru oraz ¾ szklanki wody po czym dodać sok z cytryny.
Następnie białka ubić na sztywną pianę, wówczas cienkim strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając.
Gdy dodamy syrop postawić miskę nad parą i kontynuować ubijanie aż cała masa zgęstnieje, wówczas zdjąć i odstawić do ostygnięcia.
Na koniec wrzucić jeszcze mielone orzechy i dodać aromat.
Powstałą masę rozsmarować na waflu, przykryć drugim i odstawić na około 10 godzin.