Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nugat z orzechami Oli

 

Składniki:

  • 2 duże kwadratowe wafle
  • 2 szkl. cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • ¾ szkl. białek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g orzechów pistacjowych
  • 150 g orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

 

 

posób wykonania: 
Miód zagotować z dodatkiem cukru oraz ¾ szklanki wody po czym dodać sok z cytryny.
Następnie białka ubić na sztywną pianę, wówczas cienkim strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając.
Gdy dodamy syrop postawić miskę nad parą i kontynuować ubijanie aż cała masa  zgęstnieje, wówczas zdjąć i odstawić do ostygnięcia.
Na koniec wrzucić jeszcze mielone orzechy i dodać aromat.
Powstałą masę rozsmarować na waflu, przykryć drugim i odstawić na około 10 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *