Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka kukurydziana z jabłkami

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kukurydzianej
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • łyżka koniaku
  • masło
  • tarta bułka
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierani dodawać mąkę wymieszaną z kaszą a potem wlać małym strumieniem mleko.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz koniak, delikatnie połączyć.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *