Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodownik ze śliwkami

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g miodu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 ½ szkl. mąki
  • masło
  • 500 g śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 1/3 łyżeczki aromatu rumowego

Sposób wykonania:

  1. Masło oraz miód zmiksować ze sobą po czym dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Nie przerywając miksowania wrzucić jeszcze skórkę z cytryny.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
    W między czasie miód razem z masłem roztopić, wówczas dodać aromat i orzechy.
    Powstałą polewą polać ciasto po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *