Składniki:
- 150 g masła
- 200 g miodu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 ½ szkl. mąki
- masło
- 500 g śliwek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 1/3 łyżeczki aromatu rumowego
Sposób wykonania:
- Masło oraz miód zmiksować ze sobą po czym dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nie przerywając miksowania wrzucić jeszcze skórkę z cytryny.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
W między czasie miód razem z masłem roztopić, wówczas dodać aromat i orzechy.
Powstałą polewą polać ciasto po upieczeniu.