Składniki: 3 jajka 2 łyżki mąki ½ szkl. mleka łyżeczka masła łyżka cukru cukier waniliowy masło bułka tarta 150 g owoców: maliny, porzeczki, jeżyny Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę, dodać jeszcze masło, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia. W miedzy czasie ubić pianę, dodać do…
Kategoria: Ciasta
Ciasta kruche
Ciasto kruche z likierem czekoladowym
by Beata Frankiewicz • • 0 Comments
Składniki: schłodzone kruche ciasto masło 2 szkl. kremówki 3 łyżki mleka 3 łyżki żelatyny 2/3 szkl likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru owoce koktajlowe Sposób wykonania: Ciasto podzielić na dwie porcje i uformować z nich blaty, które przełożyć do form wysmarowanych masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut. W…
Ciasta
Placek z musem jabłkowym i malinami
by Anna Nalepa • • 0 Comments
Składniki: kruche ciasto słoik konserwowego musu jabłkowego 250 g mrożonych malin 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować po czym przełożyć go formy wyłożonej papierem pergaminowym. Ponakłuwać go widelcem po czym stawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim…
Ciasta czekoladowe
Ciasto cytrynowo-czekoladowe
by Regina Ćwiklińska • • 0 Comments
Składniki: 300 g gotowanej babki piaskowej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki miodu kieliszek alkoholu 2 łyżki soku z cytryny ½ szkl. kefiru 5 łyzek cukru pudru ¼ łyżeczki skórki startej z cytryny 120 g masła gotowa polewa czekoladowa kilka galaretek Sposób wykonania: Kawę zalać 2/3 szklankami gorącej wody po czym doprawić do smaku miodem,…
Biszkopty
Biszkopt na szybko z konfiturami
by Rafał Kempa • • 0 Comments
Składniki: 5 jajek 200 g cukru pudru 1 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy masło 5 łyżek konfitur domowych cukier puder ½ łyżeczki skórki startej Sposób wykonania: Jajka oraz cukier zmiksować po czym ubijać masę nad parą, gdy zgęstnieje zdjąć znad pary. Następnie dodać mąkę oraz cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej…