Składniki:
- 3 gotowe blaty biszkoptowe
- 250 g mrożonych wiśni
- krem cytrynowy do tortów
- 3 krople aromatu cytrynowego
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru
- ½ tabliczki czekolady
- listki melisy
Składniki:
Składniki: 2 gotowe blaty biszkoptowe 150 g cukru 1 szkl. mleka 5 łyżeczek żelatyny 400 g śliwek 200 g białego sera 1 ½ szkl. bitej śmietany 3 łyżki płynnego miodu wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Cukier roztopić w rondelku, wówczas wlać mleko i podgrzać, aż karmel się roztopi po czym dodać wydrylowane śliwki. Trzymać na małym…
Składniki: gotowy podwójny blat biszkoptowy 3 żółtka 200 g cukru 2 kostki masła 500 g mrożonych truskawek cukier waniliowy Sposób wykonania: 1/3 szkl. wody wymieszać z cukrem i ugotować syrop na małym ogniu. W między czasie zmiksować truskawki. Następnie zmiksować żółtka po czym dodać do nich syrop i nie przerywając miksowania dodawać truskawki. Ciasta nasączać…
Składniki: 150 g herbatników masło 100 g białej czekolady 80 g cukru jajko białko łyżka rumu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W miedzy czasie 25 g cukru wymieszać z rumem i trzymać na małym ogniu, aż się rozpuści, wówczas wlać pól szklanki wody, wymieszać i gotować na małym ogniu. Następnie 1/3 cukru utrzeć…
Składniki: 400 g herbatników 1 ½ kostki mała 800 g masy makowej 2 kwaśne jabłka bakalie tabliczka czekolady cukier waniliowy kilka łyżek śmietanki Sposób wykonania: Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce. Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę. Posypać resztę herbatników…