Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 50 g orzechów włoskich 500 g tłustego białego sera 150 g orzechów włoskich skórka starta z pomarańczy łyżeczka żelatyny ½ szkl. śmietanki kremówki pomarańcza 1 szkl. cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego cukier waniliowy 500 g truskawek Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać je z roztopionym masłem oraz…
Kategoria: Ciasta
Babki
Babka serowa na herbatnikach
by Donata Tomkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników polewie czekoladowej kilka łyżek stopionego masła 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego masło 500 g białego sera 300 g płatków migdałowych 4 jajka 5 łyżek cukru 800 g jabłek 3 łyżki masła sok z cytryny 2/3 szjkl. cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym…
Ciasta
Placek z porzeczkami
by Malwina Wodecka • • 0 Comments
Szarlotka
Szarlotka na orzechowym cieście
by Karolina Zaworska • • 0 Comments
Składniki: 200 g kruchych ciasteczek ½ szkl. cukru ¾ szkl. orzechów laskowych 150 g masła masło 800 g jabłek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 5 suszonych moreli 5 suszonych daktyli 4 łyżki cukru 50 słodkich migdałów 200 g cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób wykonania: Obrane jabłka zetrzeć na…
Ciasta
Placek z majonezem i bakaliami
by Beata Kociszewska • • 0 Comments
Składniki: 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka majonezu 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy 1 szklanka bakalii, /rodzynki, orzechy włoskie, migdały, figi/ Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę, stopniowo dodawać po łyżce majonezu i obie mąki wymieszane z proszkiem do…