Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z białą czekoladą

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • masło
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g cukru
  • jajko
  • białko
  • łyżka rumu

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej.
    W miedzy czasie 25 g cukru wymieszać z rumem i trzymać na małym ogniu, aż się rozpuści, wówczas wlać pól szklanki wody, wymieszać i gotować na małym ogniu.
    Następnie 1/3 cukru utrzeć z żółtkiem i nie przerywając wlewać stopniowo czekoladę a potem dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Ciasta wyłożyć na dnie formy, skropić je rumowym syropem i rozłożyć na nich część kremu, ułożyć ponownie ciasteczka i krem.
    Wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *