Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Biszkopty

Fantazyjny biszkopt z owocami

Składniki:

  • 3jajka
  • 4 łyżki zimnej wody mineralnej
  • 17dkg cukru
  • 12 dkg mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg wiśni świeżych lub mrożonych(bądź innych owoców)
  • •250 ml nektaru z wiśni(kompotu, soku)
  • 1 torebka kisielu wiśniowego (lub innego w zależności od użytych owoców)
  • 50 dkg jogurtu naturalnego
  • opakowanie kremu tortowego waniliowego lub śmietankowego w proszku
  • cukier puder
  • 10dkg wiórków kokosowych


Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek i wody mineralnej ubić sztywną pianę. Dosypać 12 dkg cukru. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypywać powoli do jajek. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec ok 10-12 minut(dopóki będzie widać że ciasto odchodzi od brzegów formy) w temperaturze 175 C. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 3 łyżkami cukru. Mieszając podgrzewać je na małym ogniu, zagotować. Dodać proszek kisielowy wymieszany z niewielką ilością nektaru wiśniowego. Gotować minutę. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Na jednym ułożyć warstwę wiśniowej masy-przestudzonej. Przykryć drugim plackiem. Przygotować krem. Jogurt ubić na sztywno z proszkiem kremu tortowego. Dodać, kawałeczki czekolady i wymieszać. Powstałym kremem posmarować wierzch ciasta. Schładzać w lodówce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Pyszny biszkopt z kremem ananasowym

Składniki: Ciasto: 6 jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki octu 4 czubate łyżki mąki krupczatki 4 łyżki płaskie cukru Krem: puszka ananasów galaretka ananasowa budyń waniliowy kostka margaryny np.Kasi Sposób przyrządzenia: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek i ocet. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. wymieszać delikatnie z żółtkami,…

Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście

Przepisując swój zeszyt kulinarny znalazłam przepis na makowca, który może wam się spodobać. Ciasto aromatycznie pachnie makiem a biszkopt jest długo świeży i puszysty. Polecam!! Składniki: Ciasto: 2szkl.. mąki tortowej 4 łyż. mąki ziemniaczanej 1szkl. cukru 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy(jeśli ktoś nie lubi można nie dodawać)…

Ciemny biszkopt z kremem serowym

Składniki: 8 jaj (11 małych) 25 dkg cukru 11 dkg mąki ziemniaczanej 11 dkg mąki pszennej 3 dkg kakao mały proszek do pieczenia Sposób przyrządzenia: Ubić pianę z białek dodając powoli cukier – bić tak długo, aż się prawie rozpuści cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Suche produkty połączyć, można choć nie trzeba…

Biszkopt do tortów który zawsze wychodzi

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Sposób przyrządzenia: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę ,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie).Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę. Piec…