Składniki:
- 3jajka
- 4 łyżki zimnej wody mineralnej
- 17dkg cukru
- 12 dkg mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg wiśni świeżych lub mrożonych(bądź innych owoców)
- •250 ml nektaru z wiśni(kompotu, soku)
- 1 torebka kisielu wiśniowego (lub innego w zależności od użytych owoców)
- 50 dkg jogurtu naturalnego
- opakowanie kremu tortowego waniliowego lub śmietankowego w proszku
- cukier puder
- 10dkg wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek i wody mineralnej ubić sztywną pianę. Dosypać 12 dkg cukru. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypywać powoli do jajek. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec ok 10-12 minut(dopóki będzie widać że ciasto odchodzi od brzegów formy) w temperaturze 175 C. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 3 łyżkami cukru. Mieszając podgrzewać je na małym ogniu, zagotować. Dodać proszek kisielowy wymieszany z niewielką ilością nektaru wiśniowego. Gotować minutę. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Na jednym ułożyć warstwę wiśniowej masy-przestudzonej. Przykryć drugim plackiem. Przygotować krem. Jogurt ubić na sztywno z proszkiem kremu tortowego. Dodać, kawałeczki czekolady i wymieszać. Powstałym kremem posmarować wierzch ciasta. Schładzać w lodówce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia