Składniki:
- 8 jaj (11 małych)
- 25 dkg cukru
- 11 dkg mąki ziemniaczanej
- 11 dkg mąki pszennej
- 3 dkg kakao
- mały proszek do pieczenia
- 1 kg twarogu
- 1 litrowy słoik wiśni drylowanych
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 butelki śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
- sok z 2 cytryn
- 10 łyżeczek żelatyny, lub 4 żele do śmietany.
Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek dodając powoli cukier – bić tak długo, aż się prawie rozpuści cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Suche produkty połączyć, można choć nie trzeba przesiać przez sito. Dodawać mąkę i te inne do ubitych jaj mieszając powoli drewnianą łyżką.
Uwaga: mieszać łyżką drewnianą, delikatnie i koniecznie w jedną stronę – nie zmieniać kierunku mieszania.
Ciasto wylać na blachę z folią aluminiową wysmarowaną masłem. Piec 40-45 minut w temperaturze180-190st.C
Krem na biszkopt:
Sposób przyrządzenia:
Ser przekręcić i połączyć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Utrzeć to wszystko razem. Ubić kremówkę i do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i wszystko dodać do masy serowej.
Przeciąć biszkopt i na spód nałożyć masę . Na masę włożyć wiśnie i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu polać ciemną polewą. Polewa czekoladowa. 3 łyżki kopiaste masła, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, Podgrzewać wszystko mieszając cały czas aż do zgęstnienia.
Smacznego Joanna Kryś
2 comments for “Ciemny biszkopt z kremem serowym”