Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki octu
- 4 czubate łyżki mąki krupczatki
- 4 łyżki płaskie cukru
Krem:
- puszka ananasów
- galaretka ananasowa
- budyń waniliowy
- kostka margaryny np.Kasi
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek i ocet. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. wymieszać delikatnie z żółtkami, a następnie z mąką. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blaszkę. Upiec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 25min. Do soku ananasowego dolać wody do 1/2l. Odlać 1/2 szklanki i rozrobić w niej budyń. Resztę soku zagotować i wlać budyń. Po chwili wyłączyć gaz i wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Po paru minutach do budyniu wkroić margarynę i zmiksować. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć biszkopt. Posypać cukrem pudrem.