Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny biszkopt z kremem ananasowym

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 4 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki płaskie cukru

Krem:

  • puszka ananasów
  • galaretka ananasowa
  • budyń waniliowy
  • kostka margaryny np.Kasi


Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek i ocet. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. wymieszać delikatnie z żółtkami, a następnie z mąką. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blaszkę. Upiec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 25min. Do soku ananasowego dolać wody do 1/2l. Odlać 1/2 szklanki i rozrobić w niej budyń. Resztę soku zagotować i wlać budyń. Po chwili wyłączyć gaz i wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Po paru minutach do budyniu wkroić margarynę i zmiksować. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć biszkopt. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *