Składniki: 50 dkg pokrojony wzdłuż na połowę brukselek 1 łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżki wody ½ szklanki suszonych żurawin 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka oleju Sposób przyrządzenia: Brukselki ułożyć na blaszce do pieczenia cięciem w dół, skropić oliwą. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30…
Tag: żurawiny
Listy
Sos żurawinowy na bazie topionego serka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg śmietankowego serka topionego 10 dkg zmiksowanych żurawin 50 ml śmietany kremowej sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu o grubym dnie podgrzewać serek z odrobiną wody aż stanie się płynny, dodać żurawiny, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić przez…
Listy
Sos żurawinowy na winie
by Ewelina Dmowska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag żurawin 6 dag cukru 3 g cynamonu 15 g chrzanu 60 ml czerwonego wina szczypta soli Sposób wykonania: Żurawiny sparzyć wrzątkiem po czym przetrzeć je przez sito, wówczas dodać do nich cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia po czym dodać wino, chrzan oraz cynamon. Dokładnie…
Listy
Sałatka z buraków i jabłka
by Krystyna Jurga • • 0 Comments
Składniki: 50 dag młodych drobnych buraków 2-3 winne jabłka łyżka świeżo utartego chrzanu 2 łyżki żurawin olej, sok z cytryny kminek cukier, sól Sposób wykonania: Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce. Jabłko również zetrzeć i razem z chrzanem i żurawina dodać do buraków. Olej wymieszać z sokiem z cytryny kminkiem, solą oraz cukrem. Powstałym…
Listy
Napój jabłkowo-żurawinowy
by Zuzanna Gądek • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka 1 i ¼ szklanki żurawiny Sposób wykonania: Obrane jabłko razem z żurawinami dokładnie ze sobą zmiksować. Sok przelać do szklanki.