Składniki:
- 50 dkg pokrojony wzdłuż na połowę brukselek
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- ½ szklanki suszonych żurawin
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przyrządzenia:
Brukselki ułożyć na blaszce do pieczenia cięciem w dół, skropić oliwą. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, wymieszać, dodać żurawiny, odstawić na 10 minut. W miseczce wymieszać sos chili, 1 łyżeczkę oleju, dodać do żurawin z wodą i cukrem, zmiksować. Upieczone brukselki przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na półmisek, polać sosem żurawinowym i podawać.