Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona brukselka na sposób azjatycki z sosem żurawinowym

Składniki:

    • 50 dkg pokrojony wzdłuż na połowę brukselek
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki wody
    • ½ szklanki suszonych żurawin
    • 1 łyżka sosu chili
    • 1 łyżeczka oleju


    Sposób przyrządzenia:

    Brukselki ułożyć na blaszce do pieczenia cięciem w dół, skropić oliwą. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, wymieszać, dodać żurawiny, odstawić na 10 minut. W miseczce wymieszać sos chili, 1 łyżeczkę oleju, dodać do żurawin z wodą i cukrem, zmiksować. Upieczone brukselki przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na półmisek, polać sosem żurawinowym i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *