Składniki: 400 g gotowanej szynki 250 g pieczarek 3 łyżki smażonej żurawiny 4 łyżeczki czerwonego wina 1 pomarańcza 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Obrane pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć je na rozgrzanym maśle, wówczas pieczarki wyjąc a na tą samą patelnie wlać sok pomarańczowy oraz wino. Wymieszać i gotować…
Tag: żurawina
Kurczak
Kurczak z rodzynkami i żurawiną
by Sylwia Niczyporuk • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg pałek kurczaka 7 łyżek przyprawy maggi 4 łyżki cukru 25 dag masła główka czosnku 10 dag rodzynek 10 dag suszonych żurawin sól pieprz Sposób wykonania; Posiekany czosnek wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, dodać magi, sól oraz pieprz. Cukier skarmelizować i dodać go do przypraw. Wrzucić rodzynki oraz żurawiny a na koniec…
Sosy
Sos żurawinowy z grejpfrutem
by Malwina Suchy • • 0 Comments
Składniki: 2 grejpfruty 10 dag mrożonych żurawin 4 łyżki miodu ¼ łyżeczki goździków sól pieprz Sposób wykonania: Z połowy grejpfruta wycisnąć sok po czym dodać do niego goździki, żurawiny, miód, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pozostałego grejpfruta pokrojonego w kostkę.
Ryby
Filety śledziowe z żurawiną
by Katarzyna Kamola • • 0 Comments
Składniki: 10 małych marynowanych filetów śledziowych 2 cytryny 4 korniszony 1 papryka zielona marynowana 1 papryka czerwona marynowana smażone w cukrze żurawiny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wyjąć z marynaty, osączyć. Korniszony i paprykę pokroić w cieniutkie paski i położyć na każdym filecie, dodać natkę pietruszki i ściśle zwinąć w rulonik. Cytrynę umyć ,…
Majonezy
Majonez z żurawiną
by Renata Rudzka • • 0 Comments
Składniki: 200 ml majonezu 50 g żurawin 1 łyżeczka cukru sól biały pieprz Sposób wykonania: Żurawiny skropić 3 łyżkami wody i posypać łyżeczką cukru. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż woda odpruje, wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać majonez i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.