Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Grzane piwo z żółtkiem

Składniki: 1 l jasnego piwa cynamon 3 żółtka 2 łyżki cukru goździki Sposób wykonania: Do piwa wrzucić cynamon oraz goździki i doprowadzić do wrzenia, wówczas szybko zdjąć z ognia. Natomiast żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące piwo. Całość ubić aby się spieniło. Podawać gorące.

Sos allioli

Składniki: 1 żółtko ¾ szkl oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki przegotowanej letniej wody sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Ząbki czosnku rozetrzeć razem z solą, dodając odrobinę oliwy. Następnie wbić żółtko i całość dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodać odrobinę ciepłej wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…

Sos holenderski Jana

Składniki: ½ kostki masła 2 żółtka ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania; Wino doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić go do wrzenia. Wówczas zestawiać z ognia do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz odrobinę wody. Całość dokładnie ucierać w kąpieli wodnej. Gdy żółtka zaczną gęstnieć zdjąć z ognia i…

Sos z płatkami migdałowymi

Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko po czym dodać żółtka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Gdy sos stanie się gęsty i puszysty dodać jeszcze płatki migdałowe.

Sos szodonowy

Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Żółtka ucierać z cukrem do białą puszystą masę. Wówczas wlać do niej wino i wstawić rondelek z masą do drugiego garnka z gotującą się wodą. Trzymać na małym ogniu i dokładnie ubijać aż stanie się gęsty.