Składniki: 8 żółtek ½ szkl cukru ¾ szkl sherry Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier i całość dokładnie utrzeć w kąpieli wodnej. Gdy żółtka staną się jasno żółte wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo sherry. Sos nadal ucierać do momentu gdy jego objętość zwiększy się trzykrotnie. Po przygotowaniu od razu podawać.
Tag: żółtka
Listy
Sos cesarki
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 1 żółtko 1 łyżka musztarda sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku ½ szkl oleju roślinnego ¼ szkl startego sera szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz Sposób wykonania; Do miseczka włożyć żółtko, dodać sok z cytryny, musztardę oraz czosnek. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę, wówczas nie przerywając ucierania dolewać stopniowo olej. Ucieramy do uzyskania…
Listy
Sos holenderski z zielonym pieprzem
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg masła 4 żółtka ½ szklanki mleka sól, cukier, pieprz cytrynowy 1 łyżka zielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Zmiksować mleko, rozpuszczone masło, żółtka i przyprawy, dodać zielony pieprz. Całość mieszając podgrzewać na łaźni wodnej cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Listy
Sos kimizu
by Justyna Niedziółka • • 0 Comments
Składniki: 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki pasty wasali szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełożyć żółtka, cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, wasali oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować trzymając miskę w kąpieli wodnej. Wówczas zestawić z ognia i schłodzić w misce…
Listy
Sos waniliowy Oli
by Ola Byczek • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka ½ laski wanilii 2 łyżki cukru Sposób wykonania: 2/3 szkl mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem wanilii. Natomiast resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do mleka z wanilią. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać do mleka. Chwilę…