Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Zabajone Mari

Składniki: 8 żółtek ½ szkl cukru ¾ szkl sherry Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier i całość dokładnie utrzeć w kąpieli wodnej. Gdy żółtka staną się jasno żółte wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo sherry. Sos nadal ucierać do momentu gdy jego objętość zwiększy się trzykrotnie. Po przygotowaniu od razu podawać.

Sos cesarki

Składniki: 1 żółtko 1 łyżka musztarda sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku ½ szkl oleju roślinnego ¼ szkl startego sera szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz Sposób wykonania; Do miseczka włożyć żółtko, dodać sok z cytryny, musztardę oraz czosnek. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę, wówczas nie przerywając ucierania dolewać stopniowo olej. Ucieramy do uzyskania…

Sos kimizu

Składniki: 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki pasty wasali szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełożyć żółtka, cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, wasali oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować trzymając miskę w kąpieli wodnej. Wówczas zestawić z ognia i schłodzić w misce…

Sos waniliowy Oli

Składniki: 1 szkl mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka ½ laski wanilii 2 łyżki cukru Sposób wykonania: 2/3 szkl mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem wanilii. Natomiast resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do mleka z wanilią. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać do mleka. Chwilę…