Składniki:
- 1 duży pęczek bazylii
- 2 małe papryczki pikantne
- 5-6 ząbków czosnku
- ½ litra oliwy z oliwek
Składniki: 1 duży pęczek świeżej szałwii ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Listki szałwii przebrać. Dokładnie wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, odstawić na 3 dni, żeby lekko podeschły. Listki przełożyć do umytego i wyparzonego słoika, zalać oliwą z oliwek, zamknąć i energicznie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić, przelać do…
Składniki: 4 gałązki rozmarynu 7 gałązek świeżego tymianku 3 gałązki szałwii 3 gałązki lawendy 2 zmiażdżone ząbki czosnku ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Czyste zioła osuszyć na papierowym ręczniku i razem z obranym czosnkiem włożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek, szczelnie zamknąć i dobrze wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne…
Składniki: 50 dkg filetów z tilapii lub pangi ½ łyżeczki czosnku w proszku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki mielonej grubo gorczycy 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Masło i przyprawy zmiksować. Filety z tilapii umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na około 15 minut. Filety ułożyć na blaszce…