Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ziołowy

Ocet estragonowy cytryną pachnący Iwony

Składniki: 15 pędów estragonu o dł około 15 cm 4 goździki otarta skórka z jednej cytryny 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju wymieszać wszystkie składniki, zalać octem winnym, zamknąć i odstawić w miejsce o temp pokojowej na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcić. Doskonały dodatek…

Ocet rozmarynem i estragonem pachnący Iwony

Składniki: 6-7 pędów  estragonu 5-6 gałązek rozmarynu 1 łyżka ziarnistego pieprzu 4-5 łyżek ziarenek gorczycy 4-5 pikantnych papryczek 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Zioła, przyprawy i papryczki rozdrobnić, zalać octem winnym i przełożyć do wyparzonej butelki, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni raz po raz potrząsać butelką. Po tym czasie  przefiltrować, przelać do…

Ocet z ziołami o aromacie goździka Iwony

Składniki: ½ szklanki posiekanych świeżych  ziół /mięta, estragon, lubczyk, majeranek / ½ szklanki posiekanego szczypiorku 1 listek laurowy 5-6  szt  goździków 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoiku umieścić wszystkie składniki, zalać octem winnym i odstawić na 7-8 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek.…

Ocet z cebulką Iwony

Składniki: 1 średnia cebula 1 litr octu winnego 2 małe listki laurowe Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać octem winnym, dodać listki laurowe. Zamknąć szczelnie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do wyparzonych małych butelek 0,25  litra. Odstawić w ciemne…

Oliwa z dodatkiem orzechów włoskich Iwony

Składniki: około 15 -17 zielonych  orzechów włoskich/ zebranych w lipcu/ ½ szklanki ziaren sezamowych ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzech y umyć, osuszyć i grubo pokroić. Ziarna sezamowe rozgnieść w moździerzu. Wszystko przełożyć  do wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek. Odstawić na około 1 miesiąc, w suche, chłodne i ciemne miejsce. Po…